#STOPFASTFASHION

Ik hou van kleding. Mijn kast ligt er vol mee en ik trek het liefst elke dag iets anders aan. Feestelijke gelegenheden geven mij een reden om weer iets nieuws te kopen, zeker voor mijn verjaardag en grote evenementen zoals het kerstgala. No way dat ik de jurk ga dragen die ik vorig jaar ook droeg… Maar waarom eigenlijk niet? Mijn kledingkast bevat minimaal tien kledingstukken die nog maar één keer gedragen zijn. Dat is toch hartstikke zonde? Evenals elke dag een nieuwe outfit aan willen trekken. Want ook dat is de norm tegenwoordig.

Een compleet nieuwe outfit voor mijn verjaardag.

Ik bewonder de influencers die voor elke Instagram-post een nieuwe outfit aan hebben, dat wil ik ook! Zonder stil te staan bij de gevolgen ervan streef ik naar zo’n walk-in closet die van top tot teen gevuld is met kleding. Maar is dat iets wat ik echt zou willen? Er komen ontzettend veel advertenties en samenwerkingen voorbij op Instagram, waarvan er naar mijn mening één bedrijf bovenuit torent: Na-kd. Bijna elke (fashion) influencer die ik volg heeft een eigen kortingscode.

“Shop nu en krijg 30% korting met de code Suus30”.

Herken je het? Één influencer benoemde dat ze ontzettend trots was op deze samenwerking en legde uit dat ze elke maand een aantal kledingstukken mocht uitzoeken. Elke maand, een aantal kledingstukken. Ineens zat ik vol afschuw naar haar Instagram story te kijken. Waar laat je al die kleding? En hoeveel kleding gooi je dan wel niet weg? Het is naar mijn mening onzin om zoveel kleding te ontvangen, alleen maar om het merk te promoten. En Na-kd doet dit niet bij één persoon, maar het zijn er wel honderden. De ene na de andere gedachte kwam in me op en ik moest denken aan al die keren dat ik mijn kledingkast opruimde. Zo ongeveer twee keer per jaar, één keer in de zomer en één keer in de winter. Zodra het seizoen was afgelopen liep ik mijn hele kledingkast na. ‘Dit moet weg, dat moet weg, dit vind ik niet meer mooi, dat is kapot’. En zo ging ik elk kledingstuk bij langs. Er waren meerdere factoren die bepaalden of een kledingstuk mocht blijven of niet:

  1. Het kledingstuk mocht niet kapot zijn
  2. Het moest minimaal twee keer gedragen zijn in het afgelopen seizoen
  3. Het mocht er niet te ‘gedragen’ uit zien, dus geen vale stoffen.
  4. Ik moest het kledingstuk nog steeds mooi vinden.

Voldeed het niet aan bovenstaande eisen, dan ging het naar het goede doel of de kringloopwinkel, tenzij het kapot of te oud was, dan ging het bij het grofvuil. Naarmate ik ouder werd, vond ik de vierde factor steeds belangrijker. Ik deed de kleding niet meer weg omdat het kapot of oud was, maar omdat ik het niet meer mooi vond. En dat maakte de selectie steeds moeilijker. Naarmate de jaren vorderden kwam ik er namelijk ook achter dat ik weleens kleding weggooide die ik dan twee, drie jaar later toch mistte. ‘Oh, had ik dat maar bewaard’ of ‘weet je nog die broek met die wijde pijpen, die is nu weer helemaal hip’. Herkenbaar?

De zogenaamde ‘dad shoes’ die nu helemaal in zijn, maar hoe lang blijft dat nog zo?

Mijn zus daagde mij onlangs uit om een maand geen kleding te kopen. Ik werkte toen fulltime en gaf makkelijk €500 per maand uit aan kleding. Alles wat ik leuk vond kocht ik, wat resulteerde in bestellingen van zo’n €200 euro per keer. Soms kwam er een bestelling binnen met drie items, die alle drie niet pasten. Vervolgens stuurde ik het terug maar bestelde ik het niet opnieuw. Waarom had ik het eigenlijk überhaupt gekocht? Ik merkte aan mezelf dat ik kleding kocht om het kopen, omdat ik daartoe verleid werd door alle advertenties, nieuwsbrieven en influencers. Meedoen met de trends en je totaal niet druk maken over wat de gevolgen ervan zijn. Ik heb het niet volgehouden, die maand geen kleding. Of nouja, ik kocht een maand lang geen kleding, maar heb diezelfde maand wel vijf paar schoenen gekocht. Ik hoor je denken: ‘Vijf paar!?’ Zonde!! En dat is het ook. Het is helemaal nergens voor nodig om 20 paar schoenen in de kast te hebben, 36 T-shirts en 6 verschillende jurken voor eenzelfde soort gelegenheid. En dat wil ik de komende tijd aan jullie bewijzen.

De jurk die ik aanhad tijdens mijn diploma-uitreiking kan ook prima voor het kerstgala.

Ik wil bewuster worden van de hele ‘fast fashion industrie’. Fashion die veel te goedkoop wordt verkocht, met alle gevolgen van dien. Fashion die nu helemaal hip is, maar die je volgend seizoen alweer weggooit omdat de volgende trend is aangebroken. Het is tijd voor verandering en jij kan met mij meedoen. Blijf via Instagram op de hoogte van mijn zoektocht naar duurzame fashion en doe met me mee door je bewust te worden van deze lugubere industrie.

En wat denk je? Ben je net zoals ik schuldig aan het verspillen van kleding? Sta je net zoals ik te weinig stil bij de gevolgen van de fast fashion industrie? Volg mij dan op Instagram en doe mee!

Meer weten? Bekijk dan het programma ‘Genaaid’ hier. Waar beginnende modeontwerpers de lugubere kledingindustrie zelf van dichtbij meemaken en met de neus op de feiten worden gedrukt

Liefs,

Suus

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Lees vorig bericht:
Stress

Jij bent mijn grootste struikelblok, altijd maar weer. Jij en ik, wij botsen met elkaar. Steeds op het moment dat...

Sluiten